Návrh dělící mříže pod schody rodinného domu (nerealizováno)Replika původních vrat u rodinného domu v Rokycanech (realizováno)Po lázeňské péči
Lubomír Kotalík kovář

Točité bytové schodiště

Moje první točité schodiště se vším všudy. To znamená, že jsem nedostal vůbec žádnou dokumentaci. Ale na druhou stranu jsem dostal velkou důvěru investora i stavbyvedoucího. Nechali mě pracovat na základě lehké skici a dvou konzultací. Jediná podmínka ze strany zadavatele bylo, žádné zlomy vše ladné, přechody plynulé.

Místo se nachází v mezonetu 6 a 7 patra bez výtahu. Montovat se bude až na konci stavby to znamená v hotovém, budou se leštit zrcadla věšet obrázky a montovat schody, co víc si přát....

Takže nejdřív vymyslet jednoduchou dobře transportovatelnou, perfektně vypadající stavebnici. Asi týden, jsem si po večerech maloval možné varianty a čekal na potřebné rozměry od stavby, výšky podlah a průměr otvoru do kterého se musím se schodištěm vejít.

Zvolil jsem prstýnkové schodiště, což jsou prstýnky které tvoří středový sloup a určují výšku schodu na každém z nich je ukotven jeden schod. Prsteny se kotví na sebe „já je měl na zámečky ať je to přesné“ a stahují k sobě silným šroubem. Mně středem prochází 30tka závitová tyč a každý prstýnek je utažen matkou k základně přes silnou podložku, která má v prstenu soustružené lože. 

Schodiště je kotveno do ocelového nosníku, který byl speciálně kvůli schodům osazen do nosné zdi v úrovni podlahy a do dřevěné konstrukce stropu, kterou jsme museli vycpat kusy trámků a prken, aby bylo kam ty schody dotáhnout (klasický trámový strop — podhled, trám tedy dutina a záklop).

Pro realizaci jsem oslovil dvě truhlářské firmy truhlářství Kasl z Volduch, které mělo za úkol vytvořit dubové schodnice a truhlářství Urban z Kožlab, kteří dodali točené dubové madlo -dost zajímavá technologie i zpracování mají i videa doporučuji.

Tento interiér byl navržen na Interiér roku 2016.