Složená, promazaná, očištěná listová peraKované mříže - probíjeníA je hotovo...
Lubomír Kotalík kovář

Ruční hamrování listových per - proč a jak?

Péra hamrujeme pokud jsou „unavená“ nebo „vytahaná“, zkrátka už mají své odpracováno a chtějí lázeňskou péči — tedy hamrování od nás. To jim vrátí jejich ztracenou energii a sílu prát se s dalšími výmoly, nerovnostmi, kořeny a jinými nástrahami komunikací, ať už veřejných nebo neveřejných.

Nejčastěji hamruji pera na off-roady a veterány.

Nehamrujeme pera v případě fatálního úrazu listu či listů (ve svazku je prasklina nebo zlomenina). Tyto „úrazy" můžeme zkusit zavařit a prohamrovat, ale doporučuji to pouze v případě malých lehkých aut např. Trabant nebo u rodinných přívěsných vozíků, které toho moc nenavozí. Jinak je potřeba poškozený list nahradit novým. Buď doplnit z jiného svazku (dá se koupit na vrakovišti) nebo nechat vyrobit  zcela nový list.

Na hamrování listových per je zapotřebí kovadlina anebo hamrovací deska, palice tak akorát do ruky spíše větší, dostatek síly (nejlépe dvou párů rukou) a svazek listových per. Pokud je na nápravě jen jedno pero napříč, hamrujeme jen toto jedno. Jinak musíme pracovat s oběma podélnými svazky, aby se vyhamrovaly a spasovaly naprosto stejně, jinak bude auto kulhat, houpat, koktat — no zkrátka to nebude ono.

Mám tedy dva svazky vymontované z auta v dílně na desce (deska = ocelový stůl). Nejdříve si je změřím, jak na tom vůbec jsou. Výška a délka z oka do oka. Pak svazky rozložím na jednotlivé listy. Hamrovat začínám od nejdelšího listu a postupuji až k nejkratšímu.

V dalším kroku svazky nanečisto složím, abych zjistil, jestli jsou vyhamrované stejně. Pokud ano, rozložím je, promažu grafitovou vazelínou, složím, utáhnu šrouby a zavřu třmeny (pokud nějaké jsou).

A jdu relaxovat, protože mě i kolegu brní ruce až k ramenům a duní nám  hlava.

Pokud máte zájem o vyhamrování listových per nebo máte nějaké dotazy, které se péče o listová pera, týkají, neváhejte mě kontaktovat. R
Pro případnou kalkulaci hamrování potřebuji znát:
celkovou délku svazku, počet listů ve svazku, šířku a tloušťku jednoho listu.

Rád vám zodpovím vaše dotazy. Pera si mohu po dohodě odvézt a zase je přivézt.