Opravený zámek ve spolupráci s Kovářstvím ChabičaNávrh zábradlí ke schodišti Rokycany (nerealizováno)Výroba kovaného hřebíku
Lubomír Kotalík kovář

Restaurování brány zámeckého parku Liblín

Byl jsem osloven starostkou obce Liblín, zda bych byl schopen zrestaurovat historickou bránu u zámeckého parku v obci. Restaurování mám rád, i když jsem neměl moc možností se k takové práci často dostat. Nedalo mi to a brzy jsem vyrazil se podívat na to, co by mě mohlo čekat.

 Brána mě opravdu překvapila, protože byla zpracovaná z masivního, plného materiálu (materiál 60x60!). Její váhu jsem odhadoval podle rozměrů zhruba na 3/4 tuny. Bylo to zkrátka velké sousto.

Strávil jsem několik večerů přemýšlením a počítáním, co mě čeká a jak to zvládnu. Nakonec jsem doslova vypotil rozpočet a odeslal jej v zalepené obálce na konkurz...

Zakázku jsem získal, a tak jsem mohl zahájit akci. Pomocí auta „s rukou“ od pana Čejky z Mirošova jsme bránu sundali a odvezli na pískování. Pískování je otryskávání železa pod vysokým tlakem suchým pískem. Zajistí tak, že se železo zbaví všech nečistot.

Po opískování jsem celou bránu rozložil na „prvočinitele“. Tedy na jednotlivé díly, které jsem si pečlivě popsal, abych věděl, co kam patří. Jednotlivé díly jsem pak doplnil novými prvky, pokud bylo potřeba a nebo jen opravil.

Nejhorší bylo asi skládání zpátky, některé části už hůře pasovaly do sebe, ale nakonec se vše podařilo a brána mohla frčet do zinkovny.

Po celou dobu mých prací nade mnou bděl Památkový ústav, který tu byl na inspekci. Vždy jsme se dohodli jakým způsobem se bude dále postupovat.

Po nazinkování, které zajistilo delší životnost povrchové úpravy a sjednocení podkladových materiálů, jsem celou bránu opatřil nátěrem grafitovou barvou na zinkové podklady. Bránu jsem natíral až na místě a spotřeboval jsem 6,5 litru barvy.

Opravdu mě potěšilo, že celé dílo byl převzato bez vady a schváleno obcí a Památkovým ústavem.