Okno v nižších patrech, zamřížované, probíjená mřížKovaný koš na dřevo propletenecKovaná dělící mříž s rostlinnými motivy (zároveň může sloužit jako svícen)
Lubomír Kotalík kovář

Kované ručně vyráběné pletivo a stylová brána

Jednoho dne mi přišel mail od zákaznice:

"Dobrý den, ráda bych zrekonstruovala vjezdovou branku nebo lépe možná nechala vyrobit novou. K ní bych chtěla udělat také plot.“

Branku jsem navrhl a nakreslil podle toho, jak vypadala původní brána.

Když přišel na řadu plot, dlouho jsme s paní ladili, jak bude vypadat. Nejdřív to chtělo málo „žbrdlin“, pak zase méně průhledné, nebo ubrat na geometričnosti. Nakonec přišla zákaznice s návrhem udělat pletivo, jaké viděla v mé galerii na mém webu.

Přesně jsem vše tedy nakreslil, vymysleli jsme velikost prvku, materiál a čas realizace, a hurá do díla!

Nejdříve jsem si vyrobil oboustrannou formu pod lis a začal jsem mačkat stovky metrů kulatinky. Už na začátku jsem ale zjistil, že kulatina je moc tvrdá a praská pod tlakem lisu, takže jsem musel vše vyžíhat. A pak mačkat a mačkat a mačkat a ještě mačkat. Kdo už někdy pracoval s formou, ten ví, že i když je forma jedna, tak že výrobky zdaleka nemusí být jeden jako druhý :)

Prima! Mám naohýbáno a jde se skládat, přebírat, nastavovat a vůbec všelijak násilnit, aby byl optický výsledek na 100 %. Jednotlivé naohýbané pruty se vaří svářečkou do sítí a následně upravují na správný rozměr a nakonec sponují. Spony jsem dělal za studena a z nejměkčí oceli, jakou jsem sehnal. Jak se takový materiál shání? Je zkrátka potřeba objíždět jednotlivé dodavatele hutního materiálu a tam ohýbat materiály. Vypadám pak sice trochu jako blázen, ale vyplatilo se!

Zpracování spon za studena, to byla moje podmínka, protože jich je 2536 ks! Jedna měří 3,2 cm. Takže nastříhat dráty na kousky na nůžkách, proklepnout v zápustce do tvaru a v dalším přípravku zavírat na pletivo. Málem mi ruka upadla, to vám povím.

Následuje zinkovna a stříkání a nakonec samozřejmě montáž. Montáž plotu je prima - prší. Včera slunce, předevčírem slunce, dnes prší.

Tak a je hotovo, předáno, nafoceno. Zákaznice spokojená a o sponách se mi zdá ještě dnes.